Categorieën
te doen

Activiteiten in en rond het Geestmerambacht

Onze pluktuin bevindt zich aan de rand van het Geestmerambacht, het recreatiegebied voor mensen uit Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en omstreken. Pluktuin van Geesje past heel goed binnen de plannen om de noordkant groener en meer divers te maken. Op termijn is het de bedoeling dat er hier meer groene ruimte ontstaat voor allerlei activiteiten. Naast het feit dat je bij ons natuurlijk zelf onbespoten fruit, groente en bloemen kan plukken is er ook nu al van alles te doen in en om het Geestmerambacht. 

We zetten een paar mogelijke activiteiten voor een uitstapje (met kinderen) naar het Geestmerambacht voor je op een rijtje:

Wandelen: rondje Geestmerambacht
Vanaf de parkeerplaats tegenover ons loop je zo het Geestmerambacht in. Daar stuit je al snel op de grote centrale plas van het recreatiegebied, de Zomerdel. Volg je de omtrek ervan dan wandel je er ongeveer in een uurtje omheen. Aan de westkant kan je eventueel mooi het uitzicht over natuurgebied Kleimeer meepakken. Onderweg staan er genoeg bankjes voor een pauze met zelfgeplukt fruit. 

Speelpark de Swaan
Onze pluktuin bevindt zich pal naast een van de grootste speelparken van Noord-Holland. Grote kans dat je tijdens het aardbeien plukken een paar kinderen op de trampolines boven de omheining ziet uitspringen. Naast trampolines is verder zo’n beetje alles aanwezig dat je van een klassiek speelpark mag verwachten: zand, water, lange glijbanen, grote klimrekken, waterfietsen, skelters en meer. Er is, kortom, van alles te doen voor jonge kinderen, tot een jaar of 12.

Een voordeel van speelpark de Swaan is dat je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Dus kom van tevoren fruit plukken en een bakje vullen dat je samen met de kinderen rustig op kan eten in het speelpark.

De parkeerplaats tegenover onze pluktuin is gratis. Kijk van tevoren nog even op de website van het speelpark voor de toegangsprijzen.

Spelen in het Geestmerambacht
Een gratis alternatief voor speelpark de Swaan is het Geestmerambacht zelf. Het zijn er wat minder maar aan onze kant van het gebied staan ook een aantal speeltoestellen. Onder andere een ‘avonturenspeelplaats’, een uit boomstammen vervaardigd parcours. Verder zijn er plekken met doeltjes om te voetballen en er zijn een heleboel speelweides rond de recreatieplas, waar je natuurlijk in kan zwemmen.

Struinen in voedselbos De Groene Oase
Op nog geen drie kilometer bij ons vandaan ligt voedselbos De Groene Oase. Fiets de Wagenweg af in westwaartse richting, sla bij het Noordhollandsch Kanaal rechtsaf en dan ben je er.

De Groene Oase is een zogeheten greenspot. Vrijwilligers uit de buurt zijn hier actief bezig de lokale biodiversiteit te verhogen. Er zijn een poel en een natuurlijke oever aangelegd en bomen geplant. Dat levert een mooi gevarieerd, ruig stukje landschap op. Het is als voedselbos nog volop in ontwikkeling maar je kan er nu al heerlijk rondstruinen of op een van de zelfgemaakte houten banken gadeslaan wat er allemaal aan vogels en insecten voorbij vliegt.

voedselbos Geestmerambacht

Vogels kijken in het Kleimeer
Op nog geen kwartier wandelen vanaf onze fruittuin ligt het Kleimeer. Ooit een meer, toen een polder, landbouwgebied en nu weer natuur. Het is mooi, typisch Noord-Hollands moerasgebied met veel van de vogelsoorten die daar bij horen. Met een beetje geluk zie of hoor je kiekendieven, baardmannetjes, blauwborsten, rietgorzen, ijsvogels, roerdompen en allerlei andere watervogels tussen het riet. 

Vanaf het wandelpad aan de rand van het Kleimeer kan je zelf prima vogels kijken. Daarnaast organiseert de boswachter van Staatsbosbeheer af en toe excursies voor mensen die een keer dieper in het gebied vogels willen kijken. Lijkt het je leuk om mee te gaan en verhalen van de boswachter te horen dan kan je via dit formulier een excursie aanvragen.

Overige activiteiten Geestmerambacht
Er is nog veel meer te doen in het Geestmerambacht. Mountainbiken, paardrijden of duiken bijvoorbeeld. Zoek je een leuke activiteit in het Geestmerambacht maar stond je ideale uitje niet in bovenstaand lijstje? Kijk dan voor de zekerheid ook nog even op de site van het Geestmerambacht zelf voor een uitgebreider overzicht.

Categorieën
verkooppunten

Buurderij Alkmaar

Wij vinden het het leukst als mensen bij Pluktuin van Geesje komen kijken, groente komen oogsten of fruit plukken. Je kan van woensdag tot en met zondag altijd even langs fietsen. Lukt dat niet, maar heb je wel zin in lekkere, onbespoten groente en/of fruit? Dan is er altijd nog Buurderij Alkmaar. De Buurderij zorgt er namelijk geregeld voor dat je het groente en fruit van onze pluktuin in Alkmaar kan ophalen.

Buurderij Alkmaar is een initiatief van Patrick de Cock dat op bestelling duurzame, lokale producten voor je verzamelt. Op hun website vind je een overzicht van wat er op dat moment beschikbaar is. Dat gaat van zuivel en brood tot bier en onbespoten groente en fruit. Alles komt van producenten en boeren uit de omgeving van Alkmaar of ietsje verder in Noord-Holland.

Vers van het land
Heb je je bestelling van lokaal (biologisch) eten en drinken bij elkaar geklikt, dan kan je deze op een vast moment in de week ophalen. Bij de hoofdvestiging, Vers – eten en drinken, op Stationsweg 41 in Alkmaar, kan dat elke dinsdag van 17.30 tot 20.00. Omdat onze pluktuin op dinsdag niet open is, kunnen we dan mooi leveren aan de Buurderij. Je hebt je groente en fruit dan hartstikke vers van het land.

Inmiddels heeft de Buurderij nog drie extra adressen in Alkmaar waar je op woensdag op verschillende momenten een bestelling kan ophalen. Kijk voor de locaties en de afhaaltijden even op de site. 

Boeren & Buren
De Buurderij is onderdeel van (het van oorsprong Franse) Boeren & Buren, een landelijke organisatie die consumenten en lokale producenten van goed voedsel dichterbij elkaar brengt via hun online platform. Het werkt allemaal erg eenvoudig. Lid worden is gratis en je aanmelden op de site is zo gebeurd. Stel je locatie in en je ziet meteen wat er in je directe omgeving duurzaam geproduceerd wordt en te bestellen is.

Patrick de Cock heeft de Alkmaarse vestiging van Boeren & Buren binnen twee jaar tijd tot de best lopende van Nederland gemaakt. Hij was vanaf het begin meteen enthousiast over Pluktuin van Geesje dus zodra we weten dat we genoeg hebben zorgen we dat we bijvoorbeeld zelf een partij aardbeien voor hem plukken.

Maar ook als er niets van onze pluktuin in het assortiment zit, is er nog genoeg duurzaam verbouwd voedsel. Dus kijk eens rond en support onze collega’s in de lokale, kleinschalige landbouw met een bestelling. Is nog lekker ook.

Categorieën
Geen categorie

Nieuws