Categorieën
te doen

Activiteiten in en rond het Geestmerambacht

Onze pluktuin bevindt zich aan de rand van het Geestmerambacht, het recreatiegebied voor mensen uit Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en omstreken. Pluktuin van Geesje past heel goed binnen de plannen om de noordkant groener en meer divers te maken. Op termijn is het de bedoeling dat er hier meer groene ruimte ontstaat voor allerlei activiteiten. Naast het feit dat je bij ons natuurlijk zelf onbespoten fruit, groente en bloemen kan plukken is er ook nu al van alles te doen in en om het Geestmerambacht. 

We zetten een paar mogelijke activiteiten voor een uitstapje (met kinderen) naar het Geestmerambacht voor je op een rijtje:

Wandelen: rondje Geestmerambacht
Vanaf de parkeerplaats tegenover ons loop je zo het Geestmerambacht in. Daar stuit je al snel op de grote centrale plas van het recreatiegebied, de Zomerdel. Volg je de omtrek ervan dan wandel je er ongeveer in een uurtje omheen. Aan de westkant kan je eventueel mooi het uitzicht over natuurgebied Kleimeer meepakken. Onderweg staan er genoeg bankjes voor een pauze met zelfgeplukt fruit. 

Speelpark de Swaan
Onze pluktuin bevindt zich pal naast een van de grootste speelparken van Noord-Holland. Grote kans dat je tijdens het aardbeien plukken een paar kinderen op de trampolines boven de omheining ziet uitspringen. Naast trampolines is verder zo’n beetje alles aanwezig dat je van een klassiek speelpark mag verwachten: zand, water, lange glijbanen, grote klimrekken, waterfietsen, skelters en meer. Er is, kortom, van alles te doen voor jonge kinderen, tot een jaar of 12.

Een voordeel van speelpark de Swaan is dat je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Dus kom van tevoren fruit plukken en een bakje vullen dat je samen met de kinderen rustig op kan eten in het speelpark.

De parkeerplaats tegenover onze pluktuin is gratis. Kijk van tevoren nog even op de website van het speelpark voor de toegangsprijzen.

Spelen in het Geestmerambacht
Een gratis alternatief voor speelpark de Swaan is het Geestmerambacht zelf. Het zijn er wat minder maar aan onze kant van het gebied staan ook een aantal speeltoestellen. Onder andere een ‘avonturenspeelplaats’, een uit boomstammen vervaardigd parcours. Verder zijn er plekken met doeltjes om te voetballen en er zijn een heleboel speelweides rond de recreatieplas, waar je natuurlijk in kan zwemmen.

Struinen in voedselbos De Groene Oase
Op nog geen drie kilometer bij ons vandaan ligt voedselbos De Groene Oase. Fiets de Wagenweg af in westwaartse richting, sla bij het Noordhollandsch Kanaal rechtsaf en dan ben je er.

De Groene Oase is een zogeheten greenspot. Vrijwilligers uit de buurt zijn hier actief bezig de lokale biodiversiteit te verhogen. Er zijn een poel en een natuurlijke oever aangelegd en bomen geplant. Dat levert een mooi gevarieerd, ruig stukje landschap op. Het is als voedselbos nog volop in ontwikkeling maar je kan er nu al heerlijk rondstruinen of op een van de zelfgemaakte houten banken gadeslaan wat er allemaal aan vogels en insecten voorbij vliegt.

voedselbos Geestmerambacht

Vogels kijken in het Kleimeer
Op nog geen kwartier wandelen vanaf onze fruittuin ligt het Kleimeer. Ooit een meer, toen een polder, landbouwgebied en nu weer natuur. Het is mooi, typisch Noord-Hollands moerasgebied met veel van de vogelsoorten die daar bij horen. Met een beetje geluk zie of hoor je kiekendieven, baardmannetjes, blauwborsten, rietgorzen, ijsvogels, roerdompen en allerlei andere watervogels tussen het riet. 

Vanaf het wandelpad aan de rand van het Kleimeer kan je zelf prima vogels kijken. Daarnaast organiseert de boswachter van Staatsbosbeheer af en toe excursies voor mensen die een keer dieper in het gebied vogels willen kijken. Lijkt het je leuk om mee te gaan en verhalen van de boswachter te horen dan kan je via dit formulier een excursie aanvragen.

Overige activiteiten Geestmerambacht
Er is nog veel meer te doen in het Geestmerambacht. Mountainbiken, paardrijden of duiken bijvoorbeeld. Zoek je een leuke activiteit in het Geestmerambacht maar stond je ideale uitje niet in bovenstaand lijstje? Kijk dan voor de zekerheid ook nog even op de site van het Geestmerambacht zelf voor een uitgebreider overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *