Oogstaandelen

Wat houdt een oogstaandeel in?
Een seizoen lang kun je fruit, groente, kruiden, oesterzwammen en bloemen bij ons komen oogsten voor een vast bedrag per jaar. Door het afnemen van een oogstaandeel of meerdere oogstaandelen krijg je elke week een e-mail met wat er geoogst kan worden per aandeel. Een oogstaandeel is voor één persoon en jouw producten zijn zelf te oogsten. Het oogstseizoen loopt ongeveer van juni t/m november, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. We geven de helft van de pluktuin uit in 60 oogstaandelen. Voor jou als oogstaandeelhouder is dit jouw plek om te oogsten samen met de andere oogstaandeelhouders.

We streven ernaar om het oogstseizoen te vervroegen en te verlengen door middel van het plaatsen van een kas. Als je lid wordt steun je Pluktuin van Geesje en maken we het samen mogelijk om dit te realiseren.

Wat kost het en wat krijg je daarvoor?
We werken met een systeem van solidaire betaling. De gemiddelde prijs van een oogstaandeel is 450 euro per jaar met de mogelijkheid om 10% meer of minder te betalen.

Wanneer je 10% meer betaalt steun je de pluktuin en draag je bij aan nieuwe ontwikkelingen en het streven naar een minimuminkomen voor de tuinders. Hiermee maak je het ook mogelijk voor mensen met een lager inkomen om toch deel te nemen.

Wanneer jouw inkomen niet toereikend is er de mogelijkheid om 10% minder te betalen.

Voor dit bedrag kun je een seizoen lang (ongeveer een half jaar) wekelijks jouw deel komen oogsten op de pluktuin.

Wat zit er in jouw oogstaandeel?
Het fruit bestaat uit:
diverse soorten appels, peren, pruimen, kruisbessen, aalbessen, zwarte bessen, bramen, aardbeien en frambozen. Dit is te oogsten vanaf eind juni tot november.

We verwachten aan de hand van het teeltplan het volgende aantal groentes per week:
Juni: 2 groentes per week
Juli: 3 à 4 groentes per week
Augustus: 4 à 5 groentes per week
September: 5 groentes per week
Oktober: 4 à 5 groentes per week
November: 2 groentes per week

Vanaf juli tot en met oktober zijn er verschillende kruiden te oogsten, zoals basilicum, peterselie, koriander, selderij en dille.

Je kunt ongeveer 200 gram oesterzwammen per week oogsten. Afhankelijk van de groei op dat moment kan het voorkomen dat er geen oesterzwammen te oogsten zijn of een andere hoeveelheid. Naar verwachting zullen we in juni de eerste oesterzwammen oogsten.

Om de week kun je een nieuw boeket oogsten per oogstaandeel vanaf augustus tot november.

Op welke dagen kun je komen oogsten?
Op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen ben je welkom om te komen oogsten.

Hoe weet je wat er te oogsten is?
Je ontvangt wekelijks een e-mail met daarin wat er te oogsten is.

Welke extra’s krijg je?
– Je krijgt 10% korting op Tuindiners, Taartendagen, de Silent Disco en workshops.
– Je steunt het voortbestaan van Pluktuin van Geesje!
– Door Pluktuin van Geesje te steunen steun je ook een gezonder milieu. We leggen koolstof vast in onze bodem, bomen en struiken. We werken op natuurlijke wijze, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wist je dat we één van de weinige fruittelers zijn die het fruit niet bespuiten? En dat we ook op andere plekken, als adviseur, werken aan het onbespoten telen van fruit?
– Door het nemen van een oogstaandeel haal je jouw voedsel van dichtbij en bespaar je voedselkilometers.
– Door deel te nemen kies je voor gezonde voeding en je leert de tuinders kennen die dit voor jou telen.
– Je wordt onderdeel van de gemeenschap waarmee je de oogst deelt, deze vorm van landbouw wordt gemeenschapslandbouw of CSA (Community Supported Agriculture) genoemd.
– Door deel te nemen zie je hoe de gewassen groeien en wat er allemaal bij komt kijken om de oogst mogelijk te maken. Het is mogelijk om als vrijwilliger bij te dragen maar geen vereiste om mee te doen.

Kun je als vegetariër of veganist ook mee doen?
Ja, het oogstaandeel bevat alleen plantaardige producten en oesterzwammen.

Hoe wordt de kwaliteit van producten gewaarborgd?
Door het telen van zo veel mogelijk verschillende gewassen en eenjarige teelten steeds van plek te wisselen (wisselteelt) houden we ziektes en plagen zo veel mogelijk buiten de deur. De gewassen worden zelf geoogst en is daardoor zo vers als mogelijk.

Werkt Pluktuin van Geesje biologisch?
Ja, we overwegen het demeter keurmerk. Dit is het keurmerk voor biodynamische landbouw en gaat nog een stap verder dan biologisch.

Wie doet het dagelijkse werk op Pluktuin van Geesje?
Sarai en Yoram zijn de tuinders en initiatiefnemers van Pluktuin van Geesje, samen met de vrijwilligers zorgen we voor jouw producten.

Met jouw steun maak je het voor ons mogelijk om een extra (parttime) tuinder aan te nemen.

Hoe kan je oogstaandeelhouder worden?
Je kunt een oogstaandeel nemen door te mailen naar info@pluktuinvangeesje.nl, je ontvangt hierna een betalingsmail om de deelname definitief te maken.

Is er een toilet op de pluktuin?
Er is een composttoilet, met uitleg, op de pluktuin aanwezig.

Kan een ander oogsten wanneer je op vakantie bent?
Het is mogelijk om een ander te laten oogsten wanneer je zelf verhinderd bent, je kunt dit doorgeven aan de tuinders.

Kan je jouw inleggeld terugkrijgen?
Het geld wordt voor een jaar vooruit betaald, dit zorgt ervoor dat we de nodige investeringen kunnen doen en gedeeltelijk zekerheid van inkomen hebben. Het is niet mogelijk om het inleggeld terug te krijgen, wel bieden we de mogelijkheid om het oogstaandeel door te verkopen aan een ander die het van jou overneemt.

Kan je opzeggen als het niet bevalt?
Er wordt per seizoen betaald, elk seizoen kun je opnieuw beslissen om oogstaandeelhouder te blijven of op te zeggen.

Ja, ik wil een oogstaandeel/oogstaandelen!
Mail dan direct naar: info@pluktuinvangeesje.nl en vermeld hierbij hoeveel oogstaandelen je wilt. Je ontvangt dan van ons een bericht met betalingsgegevens waarna je jouw oogstaandeel/oogstaandelen definitief kunt maken.